English

Ние избрахме хостинг от:

Парк


Музейният парк е разположен на площ от около 30 декара и е залесен с уникална средиземноморска и иглолистна растителност.

Планът на парка е изработен от чеха Антон Новак – създател на Морската градина във Варна.

Подбраните растителни видове и тяхното разположение създават изключително красива визия на парка, различна през всеки сезон.


Богатството от над 50 вида дървета и храсти (ливански и атласки кедри, ели, черен бор, туи, кипариси, албиция, японска дюля, японска вишна и др.), превръщат музейния парк в истински оазис в сърцето на един от най-оживените търговски и жилищни райони на град Варна.


В парка отлично се вписват най-старият запазен в България паметник на крал Владислав и неговите рицари, мавзолеят на крал Владислав, построен през 1935 г., паметникът на Янош Хуняди.


В парка се провеждат детски лагер-школи и демонстрации за туристи.


Какво още може да видите в парка?


Команден пункт на султан Мурад II, обозначен с фрагмент от стара турска чешма, намирала се в центъра на града.


Символични саркофази на загиналите християни със средновековните гербове на държавите-участнички във Варненската битка – български, унгарски, хърватски, полски, украински, чешки, словашки, влашки и папски.


Еничарски ров от 1444 г.


Паметник, построен през 1924 г.


Музейна сграда, построена през 1964 г., в която са представени постоянната експозиция и временните изложби, организирани от музея.

Парк-музей на бойната дружба 1444 година © 2010. Всички права запазени.