English

Ние избрахме хостинг от:

Новини

ПАРК-МУЗЕЙ „ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК“ С НОВА ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД ГОДИШНИНАТА ОТ БИТКАТА ПРИ ВАРНА

По повод 577-ата годишнина от битката при Варна на 10 ноември ще бъде отворена за посещение най-новата изложба на Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Ковачницата – люлка на средновековните занаяти“. В нея са представени предмети от бита през средните векове, сред които ключове, украшения, закопчалки, ножове, конски стремена и оръдия на труда, изработени в тогавашните ковачници. Интерес представляват по-редките и запазени в много добро състояние експонати – ледоходният шип, риболовните тежести и токатата с кръст.

Поради епидемичната обстановка официално отбелязване на годишнината няма да се провежда, но желаещите да изразят своята почит към загиналите християнски воини могат да поднесат цветя на символичния гроб на крал Владислав III между 9.00 и 10.00 часа на 10 ноември (сряда).

Съгласно заповед № РД-01-856/19.10.2021 г. на Министъра на здравеопазването допускането на хора на територията на Парк-музей „Владислав Варненчик“ става след представяне на валидни изискуеми документи – зелен сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване, отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта ПСР изследване или отрицателен резултат от проведен до 48 часа преди влизане в обекта антигенен тест.


Архив

Парк-музей на бойната дружба 1444 година © 2010. Всички права запазени.