English

За пресата (press room)

Назад

ПАРК –МУЗЕЙ „ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК”

гр. Варна 9027, Бул. "Янош Хуняди" № 55, тел.052 74 03 02

www.varnenchikmuseum.com

ФИЛИАЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ

Ул. Черковна 92, София 1505, тел. 02 946 18 08

www.militarymuseum.bg

ПРЕС ИНФОРМАЦИЯ
PRESS RELEASE


ОЧАКВАЙТЕ

Обновената си експозиция „Петър Димков – виновник и двигател на строежа на Мавзолея” ще открие Парк-музей „Владислав Варненчик” на 4 август в 18,00 часа.


На този ден преди 75 години по инициатива на именития българин е открит за посещения Мавзолеят на полско-унгарския крал Владислав Варненчик.

Експозицията представя делото на един от 100-те най-влиятелни българи в нашата най-нова история. Това става възможно благодарение на дарението на наследниците на Петър Димков през 1996 г. - негови военни и граждански ордени и отличия, офицерската му сабя, нагайка, шпори, ученически дневници и снимки, документи и книги.

Ще бъдат показани и творби на художничката Лили Димкова - дъщеря на Петър Димков, носител на орден „Кирил и Методий”. Това са 45 платна, изпълнени с маслен пастел, между които цикъл „Богомили” и цикъл „Лица от бъдещето”.

Изложбата продължава до края на септември.

Организатори на събитието са Парк-музей „Владислав Варненчик” и Граждански инициативен комитет „Петър Димков” – Варна.На 6 / 19 декември се навършват 124 години от рождението на Петър Димков.

Роден в София, закърмен с възрожденските идеали на своите предци от с. Горно Броди – Серска Македония за свободна и обединена България, през 1899 г. Петър Димков получава държавна стипендия и заминава да учи в Русия. След завършване на средното и висшето си военно образование се завръща в родината и е зачислен в 25-ти пехотен Драгомански полк.

27 години от живота си служи като офицер в българската армия, достига до чин полковник, участва в три войни, раняван е 8 пъти. За участието си във войните Димков е награден с ордени за храброст и заслуги, с ордени „Св. Александър”-различни степени и други, но от всички награди той най-много се радва на обичта и преклонението на своите войници – патриоти, за които бил „строг баща” и „пример за всички и във всичко”.

Като офицер Димков е начело на много съзидателни общественополезни дела в Бургас, Свищов, Карлово, Стара Загора, Сливен, но връх в неговата народополезна дейност е Варна.

През 1934/35 г. като командир на 8-ми пехотен Приморски полк Петър Димков организира, събира средства и вдъхновява варненските граждани, студенти, ученици, обществени организации и съюзи, които с небивал ентусиазъм и в най-кратки срокове построяват много паметници в нашия град.

За информация:
Емилия Петкова – Директор на Парк-музей „Вл.Варненчик”
тел.: 0886 602 179Назад

Парк-музей на бойната дружба 1444 година © 2010. Всички права запазени.