English

За пресата (press room)

Назад

Парк-музей „Владислав Варненчик”
и
Сдружение “Чигот”
Представят изложбата


„Исторически средновековни костюми”


Откриване: 11 февруари 2010 г., 16.30 часа


Настоящата изложба представя реконструкция на 17 граждански и военни средновековни костюми, създадени от Сдружение “Чигот” в периода 2005-2009 година. Те са резултат от множество изследвания върху научни трудове, артефакти, запазени стенописи, консултации с различни експерти и експерименти на създателите на костюмите.

Част от експонатите са изключително точни копия на конкретни стенописни изображения, шити са ръчно като са използвани материали, характерни за епохата. Някои от облеклата в изложбата са създадени с чисто практическа цел за участие в средновековни лагери и възстановки и са ползвани различни източници.

Трети са изработени като експеримент с цел изучаване на особеностите при конструирането и пригодността за носене на облеклата от съвременния човек.


Експозицията е уникална по своето съдържание и представя оригинален подход към една изключително интересна област - средновековния български костюм.

Създадена от ентусиасти, начело с Калина Атанасова , магистър по Изобразително изкуство, на базата на сериозни научни проучвания, изложбата „Исторически средновековен костюм” е принос към задълбоченото и всестранно познание за тази епоха.


Парк-музей „Владислав Варненчик” е инициатор, вдъхновител и база за работата в тази област и с радост предоставя възможността тези прекрасни резултати да бъдат видени от широката публика.


За създаването и съдържанието на изложбата

При реконструкцията на костюмите са проучени множество литературни научни източници. Използвани са запазени стенописни изображения в църкви и манастири от периода 12-15 век (Земенски манастир, църквите „Св. Никола” в Калотина и „Св. Архангели” в Костур – в днешна Гърция; намиращите се на територията на днешна Сърбия църкви „Св. Богородица” в с. Долна Каменица, „Св. Никола” в с. Станичене, както и изключително интересните стенописи от т.нар. Хрельова кула в Рилския манастир и от Боянската църква).


Представени са женски и мъжки костюми – ктиторски, на млада гражданка, на танцьор, на тръбач, сборно снаряжение и въоръжение на средновековни български войни и др. Изключително прецизни реплики сред показаните експонати са: червена кадифена рокля с шапка и копринен шлейф (ръчно изработени и бродирани); рокля от червено и синьо кадифе, която е създадена въз основа на единствен по рода си запазен стенопис от църквата „Св. Богородица” в с. Долна Каменица, както и мъжкият син кадифен костюм.


В изложбата ще видите характерните за средновековието тъкани (лен, памук, вълна, кадифе, коприна) и кройки (ватирани кафтани, туники, наметала) , ръчно изработени бродерии и сърмени ширити, обувки, чорапи, халчести качулки, ламеларни доспехи и интересни средновековни аксесоари (диадеми, огърлица, наушници, кърпи за глава, кожени и бродирани колани, украси от стъклени мъниста, копчета и др.), които са изчезнали и не представляват елементи от съвременното облекло.


Изложбата се осъществява благодарение на любезното спомоществователство на Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – Варна и Регионален исторически музей – Варна.


Изложбата ще бъде отворена за посетители до 31 март 2010 г.

Заповядайте!


Адрес: бул. „Янош Хуняди” 55, Варна
Парк-музей „Владислав Варненчик”
тел. 052/ 74 03 02,
е-мейл: vl.varnenczik@abv.bg
www.varnenchikmuseum.com

Работно време:
всеки ден от 9 до 17 часа

Цена на билета:
за възрастни – 2 лв.
за ученици и пенсионери – 1 лв.
за деца до 7 год. възраст – вход безплатен


Моля, ако се нуждаете от повече информация, свържете се с:
Емилия Петкова – Директор на Парк-музей „Вл.Варненчик”
тел. 0886 602 179

Добринка Христова – Връзки с обществеността
тел. 088 44 05 997

Назад

Парк-музей на бойната дружба 1444 година © 2010. Всички права запазени.